Narcisme


EGO SHORTLIST
Ego’s in soorten en maten

 

 

God zelf (weet alles beter, zijn waarheid is de enige waarheid, controleert en dwingt af, wordt woest als je hem in de rede valt)
– ik ga niet in discussie, ik leg even uit waarom ik gelijk heb. Je kunt niet anders dan het met me eens zijn, zo ligt het gewoon
– ik heb dit jaren geleden al voorspeld, maar toen werd ik hartelijk uitgelachen
– Je moet je auto ook niet uitlenen, dat is vragen om moeilijkheden

De monstertruck (geniet er van om anderen te verzwakken, pijn te doen, kan ongelooflijk koud en wreed zijn en daarna weer vol excuses en heel charmant, gebruikt fysiek geweld)
– waarom maak je me zo boos, je weet toch dat ik een agressieprobleem heb
– als je niet ophoudt met dat hysterische gejank ben ik vanavond weg, voorgoed

De cipier (controleert je altijd en overal, staat je niet toe eigen geld of eigen vrienden te hebben, griezelig jaloers)
– ik wil niet dat je die jurk draagt, je ziet er uit als een hoer, je wilt zeker alle kerels wild maken, en dat onder mijn ogen!
– even boodschappen doen hoeft niet zo lang te duren, waar ben je geweest? Biecht maar op!

De Dramaqueen (emotioneel en heftig, geeft je een schuldgevoel, heeft altijd allerlei ongeluk en ziektes, is passief-agressief, en elk gesprek gaat binnen de kortste keren over haar)
– och kind heb je een burnout? Nou welcome to the club, ik heb er al 3 x 1 gehad, de eerste was in 1989….etc
– iedereen heeft al heel vaak boodschappen voor me gedaan, maar ik wil het jou niet vragen want je zult er wel te druk voor zijn heh
– ik durf mijn mond open te doen en dus ben IK altijd weer de boeman…

De Übermacho (kan niet tegen kritiek, zegt bijna nooit sorry, laat zien dat hij geld heeft, rijdt te hard)
– ik onderhoud 3 gezinnen van mijn belastinggeld, mag ik dan ook eens een keer wat ruim onkosten declareren?
– wat heb je toch te zeiken iedere keer? Ik zeur toch ook niet over jou?

De Roeptoeter (is overal boos over, is het nergens mee eens, bombardeert Social Media met felle commentaren die zo lang zijn dat niemand ze uitleest, valt mensen verbaal aan)
– misschien moet je eerst eens goed leren lezen voordat je maar wat raaskalt
– Niemand in dit land heeft in de gaten dat het allemaal fake-nieuws is!

De Feminenemy (stookt tussen haar vriendinnen of/en collega’s, voelt altijd aan wie zwak is, kan poeslief doen , is oneerlijk, dom maar ook berekenend)
– nou ik heb gehoord dat er wel wat meer gebeurd is dan alleen zoenen, maar eh ik blijf er buiten hoor ik bemoei me er niet mee!

De Testosti (jonge bang stoere mannetjes op dure sneakers, snel aangebrand, vooral als het over mannelijkheid gaat, live fast die young, homofoob)
– ik heb niks tegen homo’s maar ze moeten vooral niet aan mij komen!
– ik sla geen vrouwen, alleen als ze niet normaal doet weet je wel!

De Please-pleister (is klef-aardig, wordt te snel persoonlijk en vertrouwelijk, wil alles voor je oplossen, doet ongevraagd dingen voor je, overrompelt je, praat over dingen heen, je wordt er moe van)
– Ach joh dat doe ik wel even voor je, daar zijn buren toch voor? Zal ik dan ook gelijk je boodschappen even halen, die doe je altijd op maandag toch? Dan neem ik wel even jouw auto mee heh?
– Kijk ik heb een shawl voor je gebreid, op mijn breicursus. Dat zijn toch je lievelingskleuren? Ik heb een hele nieuwe techniek gebruikt, daar heb ik me speciaal in verdiept, ingewikkeld joh. Maar mooi is tie heh? Ik weet dat je niet tegen wol kan maar deze is echt heel zacht hoor.

De Selfiekicker (showt haar lichaam en leven op social media, telt haar likes, praat aanstellerig, geeft al haar geld uit aan haar uiterlijk)
– Carnaval je was weer geweldig! Dansjes en drankjes met dinnetjes! En morgen: Ibiza here we come!
– Kijk mijn kont in mijn nieuwe Balmainbroek, eerlijk zeggen hoor maakt ie me te dik?

Het Verdraaiorgel (vol mooie woorden, kan zich overal uitpraten, liegt, bedriegt en draait alles om, kan niet met geld omgaan)
– dat heb ik helemaal niet gezegd, dat heb je verkeerd begrepen
– ik heb niet gelogen, ik heb het verteld zodra je er naar vroeg
– waarom ik t niet uit mezelf verteld heb? Ik krijg nooit de gelegenheid van jou om t zeggen wat ik op mijn hart heb

Het Eeuwig überpubertje (wil constant showen wat hij allemaal kan, wil winnen, kan niet luisteren, staat altijd vooraan en heeft geen enkel gevoel voor de behoeften van anderen)
– doe nou niet zo moeilijk, laten we het gewoon leuk hebben
– je moet zelf kiezen, maar als je mijn zin doet, dan kies je optie 2
– als jij geen seks met me wil stuur je me wel in de richting van vreemdgaan heh

De Narslet (flirt met alles wat los en vast zit, liegt over de facelift die ze gehad heeft, is uitdagend en verleidelijk, neerbuigend naar andere vrouwen toe)
– daar ben ik heel eerlijk in
– ik bedoel er echt niks mee, maar mag ik nou eens vragen, jij als echtgenoot van mijn vriendinnetje, en als objectieve man, vind jij mij aantrekkelijk?

De Horror-ouder (ziet kinderen als voorwerpen om mee te pronken, of om sadistische trekken op uit te leven, of gewoon als lastpakken die er eigenlijk beter niet hadden kunnen zijn)
– Weet je hoeveel geld je ons kost?
– die ouders hebben het maar makkelijk, hun kinderen doen allemaal VWO en zitten in het eerste hockeyteam
– Als jij je excuses niet aanbiedt, neem ik afstand van je. Gelukkig heb ik veel fijne vrienden, ik heb het contact niet nodig hoor.
– Als ik er niet geweest was zou het met jou nooit wat geworden zijn. Je maakt nogal eens verkeerde keuzes, en bent dan ook nog eigenwijs.

De Gifkikker (niets is goed genoeg voor hem, geniet ervan stekelige opmerkingen te maken, anderen op fouten te wijzen. Maakt anderen belachelijk, is cynisch en sarcastisch)
– okee ik noemde je een dikke trol, wist ik veel dat je zo snel gekwetst bent!

De Dwarsbalk (weigert alles wat hem gevraagd wordt, komt expres slordig gekleed naar een formele gelegenheid, gebruikt onbegrijpelijke argumenten in gezwollen taalgebruik, vindt het stoer om overal heel nonchalant lak aan te hebben)
– Kijk, ik zal jullie 1 ding meegeven: ik ben totaal niet moeilijk, maar je moet gewoon weten hoe je met me om moet gaan

Informatie en hulp:
Onze narcisme coach: Terry Kruller von Nassau Dietz website: terry.nu